miercuri, 18 mai 2011

PELL AMAR - Nămolul miraculos iese iar la suprafaţă


În urmă cu câteva zeci de ani, produsele Pell-Amar, obținute pe baza unui extract de nămol dintr-un lac din Ialomița, erau căutate în toată lumea pentru proprietățile lor fabuloase. Nu doar cremele erau cunoscute, ci şi gelurile pentru bolile pielii şi unguentele care domoleau durerile reumatice. O vreme, aceste produse au dispărut. Acum renasc, dar dintr-un lac buzoian.
Mâlul sapropelic, care acum se găseşte în concentraţia potrivită numai în lacul din Balta Albă – Buzău, a dat de cap mai multor boli. Suferinzii de reumatism, boli ale sistemului nervos periferic, nevralgii, inflamaţii de natură ginecologică, sterilitate, o sumedenie de boli ale pielii (eczeme alergice, psoriazis), arsuri ori cicatrici cheloide au cunoscut puterea vindecătoare a acestui produs natural. Iniţial, nămolul terapeutic s-a găsit şi în lacul Amara, dar după căderea comunismului aici a fost băgată apă dulce şi peşte, mâlul schimbându-și compoziţia minerală.Nămolul miraculos nu ar fi ajuns la toţi cei care aveau nevoie de el fără munca doctorului Ştefan Ionescu-Călineşti, părintele produselor Pell - Amar. În anii comunismului, el a reuşit să obţină un extract pur din nămolurile terapeutice ale lacului Amara şi să îl comercializeze sub brandul Pell - Amar în toată lumea. Dr. Ionescu – Călineşti ajunsese până acolo încât demonstrase că nămolul face bine chiar şi în recuperarea după traumatisme şi intervenţii chirurgicale ortopedice. De asemenea, obţinuse rezultate şi în recuperarea sechelelor dupa poliomielită, ori în acţiunea sedativă în stările de instabilitate nervoasă şi de stres.

Antiinflamator, sedativ, netoxic

Doctorul spune că mâlul din lacul buzoian este în primul rând antiinfl amator, un bun sedativ si nu este toxic, prin urmare nu are contraindicaţii. În plus, spune descoperitorul său, nămolul este bioenergetic, „pentru că prin aplicarea la nivelul pielii, unde ştim că se produc schimburi de metabolism, face posibil transferul de principii active şi în special de microelemente ca acestea să ajungă la nivel de hipoderm şi chiar de derm şi să işi exercite efectul benefic“. Ştefan Ionescu-Călineşti spune că, după bolile de inimă şi după cancer, reumatismul este pe locul3 sau 4 într-un clasament al afecţiunilor de care suferă cei mai mulţi români. Una dintre folosinţele cele mai de succes ale nămolului este chiar în afecţiunile cronice reumatismale, pe locurile dureroase. „Poate fi folosit numai prin simplă ungere, cu masaj uşor al zonei respective, pe care apoi trebuie să o acoperim cu un material natural, lână sau bumbac, care să menţină locul cald o perioadă de timp. Poate fi aplicat şi cu ajutorul ultrasunetelor, ca să ajute la pătrunderea în straturile mai profunde ale pielii. Ori cu ajutorul unui încălzitor sub forma radiaţiilor infraroşii (un bec care stă deasupra zonei unde a fost aplicat unguentul). Şi poate fi folosit şi prin masaj făcut de un specialist“, explică dr. Ştefan Ionescu – Călineşti.

Reface pielea arsă, calmează durerile

Produsele din nămol mai ajută la refacerea ţesuturilor după arsuri şi în ameliorarea durerilor cauzate de alte boli. De exemplu, „artroza, fiind un fenomen degenerativ, nu se poate vindeca, nu se poate produce o înnoire a cartilagiilor sau a ligamentelor. Dar unguentul ameliorează durerea. În inflamaţiiacute este de preferat gelul. Pentru că atunci, la început, ai nevoie de ceva ca o compresă rece“, spune dr. Ionescu - Călineşti. El explică faptul că puterea unguentelor şi a gelurilor din nămol stă şi în forţa organismului: „Putem vorbi într-o formă acută de o remisiune totală a fenomenului atunci când ea se petrece pe un fond totuşi sănătos. Adică, dacă organismul nu suferă de o boală cronică. Dacă te loveşti şi te dai cu gel, îţi trece mai repede. Dacă ai arsuri, dai cu gel şi se reface pielea. Dacă vrei să te bronzezi, îţi dai cu gel şi nu te arzi“. Specialistul susţine că la un moment dat a adus gelurile într-o secţie de arşi a unui spital de copii şi rezultatele au fost uimitoare. Iniţiativa pleca de la faptul că observase că principiul activ din nămol avea un efect calmant instantaneu asupra arsurii, (care provoacă mari dureri bolnavilor), dubla viteza de epitelizare şi lăsa mult mai puţine urme după vindecare.

Tinereţe fără bătrâneţe



Dincolo de proprietăţile terapeutice, gama Pell - Amar a ajuns notorie mai ales datorită produselor cosmetice. Părintele ei, dr. Ştefan Ionescu – Călineşti, dezvăluie cum acţionează nămolul asupra tenului. El spune că extractul natural de nămol sapropelic, cel din Balta Albă, este un complex mineral-organic si enzimatic care, prin cei 12 aminoacizi pe care îi conţine, contribuie la reconstituirea învelişului acid al epidermului, având rol hidratant şi protector. „Prin sărurileminerale, straturile epidermului devin permeabile la peptide şi aminoacizi care stimulează sinteza colagenului şi inhibă enzimele ce distrug colagenul şi elastina, având astfel efect de încetinire a proceselor de îmbătrânire a pielii“.

Cum a fost descoperit nămolul

Dr. Ştefan Ionescu – Călineşti a cunoscut întâi staţiunea Amara, ca medic de circumscripţie. Atunci a văzut cu proprii ochi efectele binefăcătoare ale tratamentului cu nămol la zecile de mii de bolnavi care veneau acolo la tratament. Aşa a ajuns să facă secundariatul în balneologie. Însă descoperirea Pell – Amarului a venit până la urmă dintr-o nenorocire. Soţia sa a făcut o boală foarte gravă, sclerodermie, a cărei evoluţie putea fi fatală, o boală în care pielea anumitor zone ale corpului pur şi simplu se atrofiază, iar odată cu ea, şi ţesutul muscular. Boala îi afectase un braţ. Tratamentul din acea perioadă nu dădea rezultate concrete, motiv pentru care dr. Ionescu – Călineşti a început să caute un alt leac. Şi-a amintit de bolnavii desclerodermie care făceau tratament la Amara şi care susţineau că băile de nămol din lacul staţiunii le ameliorase suferinţa. S-a dus la Amara şi a început să studieze componenţa nămolului. A reuşit, într-un mod oarecum artizanal, să realizeze primul extract de nămol şi a făcut nişte creme pe care a început să le aplice zilnic soţiei sale. După două luni, era practic vindecată clinic. Începuse să-şi mişte braţul (care până atunci era complet uscat şi imobilizat), pielea îşi revenea, musculatura se refacea. Analizele au confi rmat vindecarea ţesutului.

De la primul pacient, la câteva mii pe an

Acest succes l-a făcut să continue cercetările. După o muncă de aproape 20 de ani, a făcut unele experimente în Germania, iar în 1972 a obţinut prima substanţă atomizată, care depăşea din punct de vedere calitativ extractul lichid. Ajutat de ministrul de atunci al turismului, a reuşit să obţină în străinătate diverşi parametri de atomizare a extractului lichid. A ales proba cea mai apropiată de componenţa nămolului pur, care i-a indicat ce atomizor îi trebuia pentru extragerea substanţei active. A cumpărat utilajul şi a început fabricarea produselor medicamentoase şi cosmetice terapeutice Pell - Amar. A început să extindă tratamentele, făcuse şi o clinică la Hotelul „Parc“ din Bucureşti, unde veneau anual mii de pacienţi. Cum am spus, la început s-a folosit nămolul din lacul Amara, iar după ce acesta a fost distrus şi mâlul şi-a pierdut din calităţile terapeutice, dr. Ştefan Ionescu – Călineşti a căutat un alt lac cu nămol asemănător. Aşa a ajuns la lacul Balta Albă.

Cucerirea Uruguay-ului

Dr. Ionescu – Călineşti mai povesteşte că în 1989 a plecat în Uruguay, pentru a face tratamente la Hotelul „Argentino“ din localitatea balneară Piriapolis, atunci aflată în pragul falimentului. Medicul român a reuşit să o revigoreze într-un an, punând acolo bazele unui centru care promova metodele sale de tratament şi pe cele ale Anei Aslan. Cele 26 de produse Pell – Amar (cosmetice terapeutice şi medicamente) se produceau pe atunci în Elveţia, cu materie primă din România. Dr. Ionescu – Călineşti trata reumatismul, sclerodermia, boli ale sistemului nervos periferic, avea un program de revitalizare generală şi de cure de slabire, toate pe bază de produse Pell-Amar, dar şi Aslavital şi Gerovital.

„Uzina de nămol“ a înviat

Produsele medicamentoase Pell - Amar s-au mai fabricat până prin 1997. Se produceau injecţii (pentru sclerodermie şi reumatism), unguente antireumatice, gel terapeutic şi creme pentru tratarea psoriazisului, dar producţia lor a fost abandonată. Clinica de la Hotelul „Parc“ a fost distrusă într- o singură noapte şi aparatura, vândută. Recent, uzina de nămol a reînviat. La Băile, sătucul de lângă lacul Balta Albă din Buzău, s-a deschis o fabrică nouă care deja a scos pe piaţă primele produse. Trei linii de produse sunt gata: gamele „Therapy“, destinată menţinerii integrităţii articulare, circulatorii şi cutanate, „Spa“ pentru relaxare şi „Renaissance“, de cosmetice. Pe site-ul www.pellamar.com se găsesc informaţii despre proprietăţile produselor din toate cele trei game şi cum pot fi ele procurate.
În urmă cu câteva zeci de ani, produsele Pell-Amar, obținute pe baza unui extract de nămol dintr-un lac din Ialomița, erau căutate în toată lumea pentru proprietățile lor fabuloase. Nu doar cremele erau cunoscute, ci şi gelurile pentru bolile pielii şi unguentele care domoleau durerile reumatice. O vreme, aceste produse au dispărut. Acum renasc, dar dintr-un lac buzoian.
Mâlul sapropelic, care acum se găseşte în concentraţia potrivită numai în lacul din Balta Albă – Buzău, a dat de cap mai multor boli. Suferinzii de reumatism, boli ale sistemului nervos periferic, nevralgii, inflamaţii de natură ginecologică, sterilitate, o sumedenie de boli ale pielii (eczeme alergice, psoriazis), arsuri ori cicatrici cheloide au cunoscut puterea vindecătoare a acestui produs natural. Iniţial, nămolul terapeutic s-a găsit şi în lacul Amara, dar după căderea comunismului aici a fost băgată apă dulce şi peşte, mâlul schimbându-și compoziţia minerală.Nămolul miraculos nu ar fi ajuns la toţi cei care aveau nevoie de el fără munca doctorului Ştefan Ionescu-Călineşti, părintele produselor Pell - Amar. În anii comunismului, el a reuşit să obţină un extract pur din nămolurile terapeutice ale lacului Amara şi să îl comercializeze sub brandul Pell - Amar în toată lumea. Dr. Ionescu – Călineşti ajunsese până acolo încât demonstrase că nămolul face bine chiar şi în recuperarea după traumatisme şi intervenţii chirurgicale ortopedice. De asemenea, obţinuse rezultate şi în recuperarea sechelelor dupa poliomielită, ori în acţiunea sedativă în stările de instabilitate nervoasă şi de stres.

Antiinflamator, sedativ, netoxic

Doctorul spune că mâlul din lacul buzoian este în primul rând antiinfl amator, un bun sedativ si nu este toxic, prin urmare nu are contraindicaţii. În plus, spune descoperitorul său, nămolul este bioenergetic, „pentru că prin aplicarea la nivelul pielii, unde ştim că se produc schimburi de metabolism, face posibil transferul de principii active şi în special de microelemente ca acestea să ajungă la nivel de hipoderm şi chiar de derm şi să işi exercite efectul benefic“. Ştefan Ionescu-Călineşti spune că, după bolile de inimă şi după cancer, reumatismul este pe locul3 sau 4 într-un clasament al afecţiunilor de care suferă cei mai mulţi români. Una dintre folosinţele cele mai de succes ale nămolului este chiar în afecţiunile cronice reumatismale, pe locurile dureroase. „Poate fi folosit numai prin simplă ungere, cu masaj uşor al zonei respective, pe care apoi trebuie să o acoperim cu un material natural, lână sau bumbac, care să menţină locul cald o perioadă de timp. Poate fi aplicat şi cu ajutorul ultrasunetelor, ca să ajute la pătrunderea în straturile mai profunde ale pielii. Ori cu ajutorul unui încălzitor sub forma radiaţiilor infraroşii (un bec care stă deasupra zonei unde a fost aplicat unguentul). Şi poate fi folosit şi prin masaj făcut de un specialist“, explică dr. Ştefan Ionescu – Călineşti.

Reface pielea arsă, calmează durerile

Produsele din nămol mai ajută la refacerea ţesuturilor după arsuri şi în ameliorarea durerilor cauzate de alte boli. De exemplu, „artroza, fiind un fenomen degenerativ, nu se poate vindeca, nu se poate produce o înnoire a cartilagiilor sau a ligamentelor. Dar unguentul ameliorează durerea. În inflamaţiiacute este de preferat gelul. Pentru că atunci, la început, ai nevoie de ceva ca o compresă rece“, spune dr. Ionescu - Călineşti. El explică faptul că puterea unguentelor şi a gelurilor din nămol stă şi în forţa organismului: „Putem vorbi într-o formă acută de o remisiune totală a fenomenului atunci când ea se petrece pe un fond totuşi sănătos. Adică, dacă organismul nu suferă de o boală cronică. Dacă te loveşti şi te dai cu gel, îţi trece mai repede. Dacă ai arsuri, dai cu gel şi se reface pielea. Dacă vrei să te bronzezi, îţi dai cu gel şi nu te arzi“. Specialistul susţine că la un moment dat a adus gelurile într-o secţie de arşi a unui spital de copii şi rezultatele au fost uimitoare. Iniţiativa pleca de la faptul că observase că principiul activ din nămol avea un efect calmant instantaneu asupra arsurii, (care provoacă mari dureri bolnavilor), dubla viteza de epitelizare şi lăsa mult mai puţine urme după vindecare.



CE CONŢINE NĂMOLUL.

Nămolul este compus dintr-o fracţiune minerală şi dintr-una organică, produsă de organisme. Multă vreme s-a crezut că, în principal, partea minerală, argiloasă, este responsabilă de efectele terapeutice ale nămolului. Studiile dr. Ionescu-Călineşti au arătat însă că substanţele organice sunt cele care au efectele vindecătoare cele mai puternice. El susţine că fi ecare nămol din cele douăzeci de lacuri sărate din România conţine extracte valoroase şi că, în linii mari, au aceleaşi proprietăţi terapeutice, dar şi individualităţi care sunt încă nestudiate.

Un comentariu:

  1. Buna ziua,

    Avem un laborator de analize apa, sol, namol, deseuri. Am fi interesati de o colaborare cu Dl Doctor Ionescu-Calinesti in sensul determinarii concentratiei microelementelor din namolurile din tara si rolul acestora in tratamentul diferitelor boli.

    Valentin Stanescu

    0722 806 103

    RăspundețiȘtergere