miercuri, 18 mai 2011

Lacul Vostok


Ruşii caută viaţă într-un lac preistoric ascuns sub gheţurile antarctice


Oamenii de stiinta rusi mai au de sapat 50 de metri pâna sa ajunga la ceea ce spera ei sa fie un ecosistem neschimbat de 15 milioane de ani. Este vorba de lacul sub-glacial Vostok, ascuns la aproximativ 4.000 de metri sub calota de gheata din Antarctica.

Protejat de stratul izolant de gheata, lacul Vostok a ramas neschimnat de mai bine de 15 milioane de ani. Nimic nu a iesit din lac, nimic nu a intrat. Astfel, odata ce se va putea explora acest mediu, cercetatorii rusi spera sa întâlneasca forme de viata necunoscute pâna acum. “Este ca si cum am lucra pe o alta planeta, unde nimeni nu a mai pus piciorul. Nu stim ce vom întâlni acolo”, a declarat vicepresedintele Centrului de Cercetare Arctica si Antarctica din Rusia, Valeri Lukin.

Cum sezonul cald în cel mai sudic continent al planetei este pe terminate, echipa foreaza non stop pentru a profita de vremea frumoasa. Cercetatorii vor parasi locul pe 6 februarie, fereastra de timp în care avioanele înca mai pot ateriza în Antarctica. Dupa aceea, temperaturile ar putea sa scada chiar si pâna la minus 80 de grade.

De altfel, cea mai scazuta temperatura înregistrata pe Pamânt a fost chiar la Vostok, în 1983, când termometrele au aratat minus 89 de grade. În mod normal aici ar exista numai gheata, însa în anii ’70 oamenii de stiinta britanici au înregistrat pe radare prezenta apei.
Abia în 1996 ipoteza a fost confirmata, când imagini din satelit au aratat clar prezenta apei dulci la adâncimea de 4.000 de metri, cât si perimetrul în care lacul se întinde. Acesta are o adâncime de 800 de metri si o suprafata de 10.000 de metri patrati.

În mostrele de gheata recoltate pâna acum, cercetatorii au descoperit deja bacterii despre care cred ca sunt similare cu cele pe care le vor descoperi si în lacul propriu zis.

În cazul în care vor fi descoperite forme de viata în lacul Vostok, cercetatorii îsi vor putea face o idee despre ceea ce ar putea gasi într-o eventuala expeditie pe satelitul lui Jupiter, Europa. Si aici, cercetatorii cred ca sub calota de gheata exista un ocean format din apa lichida.

Aceasta intindere de apa a fost descoperita la mijlocul anului 1970 si contine apa dulce (nu a fost niciodata explorata). Lacul a fost descoperit gratie observatiilor unui satelit care a detectat o cavitate mare cam cat insula Corsica sau lacul Ontario in mijlocul Antarcticii!


Lacul Vostok este izolat de suprafata prin gheata ultimei glaciatiuni de acum 35 de milioane de ani si de atunci nu a mai vazut lumina cerului. Ceea ce vrea sa spuna ca este un sistem ecologic care a evoluat in paralel cu Terra de la “suprafata” pe care o cunoastem. Si nu este singurul: exista mai multe lacuri sub-antarctice, buzunare de apa, aproape peste tot, raspandite pe marele continent alb.






Oamenii de stiinta sunt pe punctul de a dezvalui secrete ale Cosmosului si ale trecutului planetei noastre.

Deocamdata, Rusia declara ca a oprit forarea spre apele lacului ascuns Vostok, vechi de 14 milioane de ani. Motivul este apropierea iernii antarctice. Totul se va relua in luna decembrie.

Au mai ramas doar 30 de metri de forat pana sa se ajunga la apa acestui lac ascuns. Pentru ca gaura deja facuta sa nu inghete, este turnat kerosen in interiorul ei, informeaza revista Popular Science.

Exista pericolul ca acest combustibil sa polueze lacul, facand munca cercetatorilor inutila. Adancimea pana la care s-a forat este de 3.749 m, lucrandu-se 24 de ore pe zi. Acest lac va oferi informatii stiintifice pretioase si despre cosmos, caci este similar cu satelitii planetelor Jupiter si Saturn, Enceladus si Europa.

El va dezvalui si lucruri nestiute despre era Miocen, iar astrobiologii asteapta cu nerabdare momentul in care se va ajunge la apa lui. La suprafata, in acel loc s-a inregistrat temperatura-record de -53,8 grade Celsius, in data de 21 iulie 1983.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu